misiabe

misiabe

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 146]

Korzenny piernik na miodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prosty w przygotowaniu piernik, który ujął moją rodzinę smakiem i zapachem

Korzenny piernik na miodzie

Składniki:

Korzenny piernik na miodzie

 

  • 1 1/3 szklanki miodu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki cukru białego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • dowolna polewa czekoladowa
  • 2 łyżki czekoladowych łezek do zapiekania

Sposób przygotowania:

Korzenny piernik na miodzie
Do garnka wlać miód. Dodać masło, kakao i przyprawę korzenną do piernika, którą znajdziecie w moich przepisach. Całość podgrzewać na małym ogniu aż składniki dokładnie się połączą. Zostawić do ostudzenia. Oba rodzaje cukru wymieszać i ubić z jajkami. Następnie masę jajeczną wymieszać ze śmietaną. Cały czas ubijając mikserem połączyć masę jajeczną z rozpuszczonym miodem. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać i wymieszać z masą. Na końcu dosypać czekoladowe łezki do zapiekania i wymieszać. Piec około 45 minut w 170 C. Zostawić do ostygnięcia i udekorować dowolną polewą czekoladową. Smacznego!