Marika_1961

Marika_1961

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Kostka wegierska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

pyszne ciasto do popoludniowej kawy(jesli damy 1 lyzke kakao wtedy krem bedzie jasniejszy)

Kostka wegierska

Składniki:

Kostka wegierska

 

  • Ciasto:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki maki tortowej
  • 10 lyzek maki ziemniaczanej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczanej
  • 2 lyzki kakao
  • Masa:
  • 3 galaretki o roznych kolorach
  • 2 lyzki zelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gram margaryny
  • 2 lyzki kakao
  • pergamin

 

 

Sposób przygotowania:

Kostka wegierska
Jajka ubic z cukrem na puszysta mase,dodac make wymieszana z pozostalymi skladnikami.Ciasto wlac do wylozonej pergaminem blaszki i piec w temp 180°C przez 30 minut.
Masa:
Galaretki przyrzadzic wedlug przepisu na opakowaniu ,wystudzic i pokroic w gruba kostke.
Zelatyne rozpuscic w szklance mleka.Bialka ubic z cukrem .Margaryne utrzec z zoltkami i kakao,dodac mleko z rozpuszczona zelatyna i ubite bialka z cukrem,oraz pokrojone galaretki.Ostudzone ciasto przekroic wzdluz przelozyc masa.Udekorowac wedlug uznania