Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Pyza zdradza przepisy na dania z kurkami

Kotleciki gryczane z kurkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

staram się co roku podać jakieś nowe danie na Wigilię bo tradycja tradycją, ale czasami pewne urozmaicenia i nowości są mile widziane

Kotleciki gryczane z kurkami

Składniki:

Kotleciki gryczane z kurkami

 

  • 0,75 kg kurek (mogą być mrożone)
  • 1,5 szkl. ugotowanej na sypko kaszy gryczanej palonej (musi być sucha, bez wody)
  • 1 cebula
  • kawałek pora ok.5-10 cm (część biała i jasnozielona)
  • kawałek papryczki chili (ilość w/g gustu, ja dałam prawie połowę strączka)
  • ok. 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1/3 szkl. łuskanych, drobno potłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2-4 łyżki mąki pszennej
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka posiekanych świeżych listków rozmarynu
  • olej do smażenia
  • do smaku: sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki gryczane z kurkami
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Chili, bez nasion, drobno siekamy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w cienkie półplasterki. Grzyby - jeśli świeże - dokładnie oczyszczamy i płuczemy, większe nieco rozdrabniamy. Jeśli używamy mrożonych, to tę pracę mamy z głowy a grzyby są oczyszczone i obgotowane. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulkę z chili, dodajemy pora i grzyby, całość dusimy kilka minut pod przykryciem ew. podlewając kilkoma łyżkami wody. Następnie 1/3 grzybów (odsączając, bez sosu) przekładamy do ugotowanej kaszy a do reszty wlewamy śmietankę i doprawiamy sos solą, pieprzem i odrobiną posiekanego rozmarynu, zagotowujemy. Kaszę mieszamy z grzybami, wbijamy jajka, dodajemy mąkę, orzechy, natkę, przyprawiamy solą, pieprzem i resztą rozmarynu, dokładnie mieszamy. Zwilżonymi rękami formujemy kulki wielkości jaja kurzego dobrze ugniatając masę, spłaszczamy je dłonią i delikatnie kładziemy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy aż się zrumienią z obu stron. Przy przewracaniu należy uważać aby się nie połamały. Podajemy na gorąco polane sosem kurkowym.