jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Kotleciki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybkie i zdrowe kotleciki drobiowe :)

Kotleciki z kurczaka

Składniki:

Kotleciki z kurczaka

 

  • 2 piersi z kurczaka bez skóry
  • 4 jajka bio ekologiczne
  • 1 łyżka śmietany ekologicznej
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyzka mąki pełnoziarnistej
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki pestek z dyni
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • masło sklarowane do smażenia
  • listki selera do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kurczaka
Wybij jaja do miseczki, dodaj ocet winny i 2 łyżki wody wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj mąkę pełnoziarnistą , śmietankę i ciągle mieszając dosypuj mąki pszennej, aż powstanie średno- gęste lane ciasto.Dodaj połowe posiekanych pestek dyniowych, pokrojone w kosteczkę (lub posiekane) mięso z kurczaka , pieprz ziołowy. Wymieszaj - dopraw solą i pieprzem do smaku. Usmaż kotleciki (nakładaj je łyżką jak placki) na rozgrzanym maśle z jednej strony. Przed przewróceniem na drugą posyp pestkami. Podawaj gorące, pestkami do góry, przybrane listkami selera.