Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Kotleciki z mielonej wieprzowiny z kaszą kuskus, kapustą pekińską, przeciśniętymi praską ząbkami czosnku i czosnkiem staropolskim.

Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem

 

  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 cebuli
  • 1/4 średniej główki kapusty pekińskiej
  • 1 jajko
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynnie
  • olej do smażenia
  • 1 kostka mięsna
  • 2 czubate łyżki pszennej mąki
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem
Kaszę zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut. Następnie kaszę rozdrobnić widelcem. Do mięsa dodać posiekaną kapustę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, kaszę, jajko, pieprz, przyprawę w płynie i czosnek staropolski. Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne kotleciki. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej, z obu stron zrumienić. Do kotlecików wlać 2 szklanki wody, dodać kostkę mięsną. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Śmietanę rozmieszać z mąką i szklanką zimnej wody. Zawiesiną zagęścić sos. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli.
Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem
Kasza kuskus przesypana do miski i zalana wrzątkiem.
Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem
Mięso z dodatkiem kaszy jajka kapusty cebuli czosnku i przypraw.
Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem
Zrumienione kotleciki zalane wodą z dodatkiem mięsnej kostki.
Kotleciki z kuskus, kapustą i czosnkiem
Śmietana kremówka wymieszana z pszenną mąką i zimną wodą.