Sposób przygotowania:
Kotleciki z leszcza z nadzieniem z pieczarek
Rybę oczyścić, wyfiletować i zmielić razem z namoczoną i odciśniętą bułką, dodać startą na tarce cebulę i jajko, osolić, doprawić pieprzem, dokłądnie wyrobić. Pieczarki umyć, drobno pokroić, podsmażyć an maśle a następnie po zdjęciu z ognia i lekkim przestudzeniu wymieszać z jajkiem, przyprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Masę rybną podzielić na 8 porcji, uformować placuszki. Na placuszki nakładać farsz z pieczarek i formować podłużne kotleciki, zawijając szczelnie masę. Gotowe kotleciki oprószyć mąką, namoczyć w rozbitym jajku i bułce tartej. Smażyć w dość dużej ilości tłuszczu na lekko rumiany kolor. Ulożyć na zaroodpornym półmisku i wstawić do piekarnika aby się dogrzały. podawać na gorąco z dodatkiem zielonego groszku i ziemniaków.