mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Kotleciki ziemniaczano-serowe z sosem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo smaczne kotleciki z gotowanych ziemniaków z dodatkiem sera. Najlepiej smakują na ciepło, podawane z gęstym sosem pomidorowym:)

Kotleciki ziemniaczano-serowe z sosem

Składniki:

Kotleciki ziemniaczano-serowe z sosem

 

  • na 25 -28 kotlecików:

 

  • 1kg ugotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 3 małe jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (+/- w zależności od ziemniaków)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka papryki
  • po 1 łyżeczce: oregano i bazylii
  • 1 średnia cebula, posiekana i podsmażona na złoty kolor
  • bułka tarta do obtaczania (ok. szklanki)
  • 2/3 szklanki startego żółtego sera
  • ok, szklanki sosu pomidorowego wymieszanego z 3 łyżkami drobno posiekanej pietruszki
  • olej do smażenia

 

  • Domowy sos pomidorowy:

 

 

Sposób przygotowania:

Kotleciki ziemniaczano-serowe z sosem
Sos: Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na łyżce oliwy. Pomidory wraz z zalewą przecieramy przez sitko i wlewamy na patelnie. Następnie dodajemy cukier,(ewentualnie pastę) przeciskamy czosnek przez praskę i łączmy z sosem pomidorowym. Całość trzymamy na średnim ogniu, podgrzewamy około 6 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy sól i pieprz. Jeżeli chcemy nieco zagęścić sos w osobnym kubeczki mieszamy łyżkę mąki i łyżkę masła. Rozcieramy na gładką masę, wlewamy kilka łyżek gorącego sosu i mieszamy, następnie znowu kilka łyżek i tak aż uzyskamy w miarę płynną konsystencje. Całość wlewamy do sosu i mieszamy. Jeśli potrzeba powtarzamy proces. Kotleciki: Ziemniaki, jajka, śmietanę, sól, pieprz, paprykę, cebulę, bazylię, oregano, ser i mąkę ziemniaczaną włożyć do miski. Zacząć wyrabiać powoli, w miarę potrzeby dosypując mąkę. W zależności od ziemniaków możemy zużyć mniej lub więcej mąki. Następnie nabierać duże łyżki ciasta, formować w kulki i spłaszczać w bułce tartej, tworząc okrągły placki. Smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym.