SUPERPRZEPIS

Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka

  • 9
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka Więcej zdjęć (4)

Pyszna i bardzo sycąca zapiekanka z leśnymi grzybami i mięsem mielonym do podania z chlebem.

Składniki:

Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki i odcisnąć z nich sok, następnie dodać do mięsa mielonego, wymieszać. Do masy mięsnej dodać jajko i bardzo drobno posiekaną cebulę, doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę mięsną i uformować malutkie kotleciki każdego obtoczyć w bułce tartej i zrumienić na oleju(nie musi być dobrze usmażony bo jeszcze będzie zapiekany) Obsmażone kotleciki ułożyć na dnie naczynia do zapiekania(najlepiej, aby były małe i każdy miał swoje) Grzyby leśne obgotować i dokładnie odsączyć z wody na patelni stopić masło i dodać do niego posiekaną cebulę i grzyby, wszystko wymieszać i delikatnie doprawić solą i pieprzem, całość smażyć kilka minut. Do grzybów dodać jałowiec i około 1/4 łyżeczki tymianku, wlać śmietanę, dodać starty ser, wymieszać i od razu zalać tym kotleciki. Naczynia wstawić do piekarnika z nastawioną temp. na 180st i zapiekać około 25 min. Podawać gorące, posypane zielona pietruszką.
Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka
na patelni obsmażyć kotleciki na złoty kolor
Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka
zrumienione ułożyć w naczyniach do zapiekania
Kotlecikowo-grzybowa zapiekanka
do grzybów dodać ser i śmietanę wymieszać i zalać