Ania Hosz

Ania Hosz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 198]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kotlet schabowy z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kotlety schabowe podawane z kapusta i tłuczonymi ziemniakami.

Kotlet schabowy z kapustą

Składniki:

Kotlet schabowy z kapustą

 

  • Schabowe- ( ilość ca. 5 osób):
  • schab- 75 dkg
  • jajka do panierowania- 3 szt
  • mąka do panierowania,
  • bułka do panierowania,
  • czosnek- 2 ząbki,
  • sos sojowy jasny- 75 ml,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.
  • Kapusta:
  • kapusta kiszona- 40 dkg
  • pomidory suszone- 3 szt
  • kminek- 2 łyżki
  • mąka- 2 łyżki,
  • oliwa spod pomidorów- 3 łyżki,
  • sos sojowy- 1 łyżka,
  • kostka bulionowa wołowa- 1/2 szt,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlet schabowy z kapustą
Kotlety: Mięso umyć pokroić na kotlety i rozbić. Czosnek zmiażdżyć i wymieszać z sosem sojowym. Każdego kotleta maczać najpierw w sosie sojowym, potem panierować w mące, maczać w jajku i panierować w bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju.Kapusta: Kapustę kiszona wypłukać i obgotować, gdyby była za kwaśna odlać pierwszą wodę. Zalać świeżą wodą, dodać drobno pokrojone pomidory, kminek, sos sojowy. Posolić do smaku. Kiedy będzie miękka dodać zasmażkę zrobioną z mąki na oliwie spod pomidorów. Doprawić pieprzem.