Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kotlety drobiowe z pęczakiem szpinakiem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kurczak jest świetnym mięskiem aby wykonać z niego pyszne kotleciki. Połączenie mięsa mielonego z kaszą pęczak jak i szpinakiem i boczkiem daje świetną kompozycję

Kotlety drobiowe z pęczakiem szpinakiem i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety drobiowe z pęczakiem szpinakiem i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Kotlety drobiowe z pęczakiem szpinakiem i boczkiem
Boczek kroimy w paseczki, podsmażamy dodajemy umyty i osuszony szpinak i całość podsmażamy 5 minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy, dodajemy ugotowaną kaszę, odciśnięta bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażony szpinak z boczkiem – wyrabiamy wszystko na jednolita masę dodając 2-3 łyżki bułki tartej by masa nie była zbyt luźna. Z mięsa formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety drobiowe z pęczakiem szpinakiem i boczkiem
do zmielonego mięsa dodajemy kaszę jajko bułkę i przyprawy
Kotlety drobiowe z pęczakiem szpinakiem i boczkiem
dodajemy bułke tartą by ciasto nie było zbyt luźne
Kotlety drobiowe z pęczakiem szpinakiem i boczkiem
całość wyrabiamy na jednolitą masę formujemy z niej kotleciki
Kotlety drobiowe z pęczakiem szpinakiem i boczkiem
obtoczone w bułce tartej kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju