cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kotlety marchwiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

kotleciki z marchwi

Kotlety marchwiowe

Składniki:

Kotlety marchwiowe

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety marchwiowe

Oczyszczoną
i umytą marchew cienko pokroić na talarki lub na zapałkę, włożyć do garnka,
zalać gorącym mlekiem, dodać łyżkę masła, cukier, sól, następnie  zakryć garnek pokrywką i dusić do miękkości
na średnim ogniu, mieszając by marchew się nie przypaliła. Kiedy marchew będzie
gotowa, należy ją posypać bułką tartą i mieszając dusić ok. 10 minut na małym
ogniu. Następnie należy zdjąć marchew z ognia, dodając do niej żółtka jajka,
dobrze wymieszać składniki i postawić garnek w chłodnym miejscu. Z ochłodzonej
masy formować kotlety, obtaczać kotlety w białkach, następnie w bułce tartej i
smażyć je z  obu stron na złoty kolor.