Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety mielone pieczarkowe :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lubiane chyba przez wszystkich . Żeby nie było monotonnie to staram się robić różne wersje .

Kotlety mielone pieczarkowe :

Składniki:

Kotlety mielone pieczarkowe :

 

  • 0,25 kg mięsa mielonego ( wieprzowo-wołowe )
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka średniej wielkości
  • mleko do namoczenia bułki
  • 30 dag pieczarek
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka sosu pieczarkowego ( lub grzybowego ) w proszku ( ja użyłam pieczarkowy Knorra )
  • bułka tarta do panierowania
  • olej
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone pieczarkowe :
Bułkę namoczyć w mleku . Odcisnąć . Rozdrobnić . 2 cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto .Połowę pieczarek pokroić w drobniutką kostkę , podsmażyć na 2 łyżkach oleju na rumiano . Mięso wyrobić z cebulą, podsmażonymi pieczarkami , bułką ,jajkiem . Doprawić , pieprzem i sosem pieczarkowym . Formować kotlety ( z tej porcji wychodzi 6 sztuk ) i panierować je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano . W ostatniej fazie smażenia dodać na patelnię masło do smaku .Chwilę dusić .Osobno usmażyć na rumiano pozostałą część pokrojonych w grube plastry pieczarek . Podawać z ziemniakami puree , obłożone pieczarkami . Zupełnie przez przypadek doprawiłam kiedyś masę mięsna takim sosem bo robiłam kotlety na biwaku i okazało się ,że zabrakło przypraw a jest gotowy sos .Nawet zupa grzybowa do tego się nadaje ( trzeba tylko przesiać przez sitko by nie było np. makaronu ) .Spróbujcie – smaczne .