edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kotlety mielone z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Te kotlety to kaprys mojego męża. Zrobione na jego życzenie i pod jego dyktando, trzymałam się nawet podanej przez niego ilości składników. Dzięki dodatkowi grzybów mają ciekawy smak.

Kotlety mielone z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety mielone z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z suszonymi grzybami
Grzyby opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcisnąć i drobno posiekać. Kajzerki namoczyć w mleku, lekko odcisnąć. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Do mięsa dodać jajka, kajzerki, posiekane grzyby, przestudzoną cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić. Z masy formować wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.
Kotlety mielone z suszonymi grzybami
W misce umieścić mielone mięso i pozostałe składniki.
Kotlety mielone z suszonymi grzybami
Przed formowaniem kotletów bardzo dokładnie wyrobić masę.
Kotlety mielone z suszonymi grzybami
Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety mielone z suszonymi grzybami
Kotlety usmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.