Sposób przygotowania:
Kotlety mielone z ziemniaczkami
Mięso mielone przekładamy do miski, posypujemy przyprawą do mięsa mielonego. Czerstwą bułeczkę zalewamy mlekiem i czekamy aż ładnie nasiąknie. Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kostkę podsmażamy na patelni aż się zarumienią. Czekamy aż chwilkę przestygną, dodajemy do mięsa mielonego. Wbijamy jajko i posypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Odciskamy bułkę z mleka i dodajemy do mięsa. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy w rękach kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy z obu stron. Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach ok 15-20 min. Po ostudzeniu kroimy w połówki lub ćwiartki. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Ziemniaki wykładamy na blachę i smarujemy oliwą. Wkładamy do piekarnika na grill na ok 15-20 min aż pięknie się zarumienią. Mielone podajemy z grillowanymi ziemniaczkami i sałatką. Smacznego.