edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Kotlety pożarskie z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Delikatne kotlety, w których dawno temu zakochałam się od pierwszego kęsa.

Kotlety pożarskie z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety pożarskie z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Kotlety pożarskie z pieczarkami
Kajzerki namoczyłam w mleku. Pieczarki oczyściłam, opłukałam i pokroiłam w plasterki, obsmażyłam na łyżce masła do całkowitego odparowania płynu, lekko posoliłam. Odstawiłam do wystudzenia. Masło stopiłam w rondelku. Białko oddzieliłam od żółtka do osobnej miseczki. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i zmieliłam dwukrotnie (średnie sitko) wraz z lekko odciśniętymi z mleka kajzerkami (powinny być solidnie wilgotne).



Do masy dodałam żółtka i stopione chłodne masło, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszałam. Białko ubiłam na sztywna pianę, delikatnie wymieszałam z masą mięsną. Na koniec dodałam przestudzone pieczarki i ponownie wymieszałam. Z masy uformowałam owalne kotleciki opanierowałam w bułce tartej i usmażyłam na rozgrzanym oleju (idealne byłoby sklarowane masło, ale skończyło mi się niestety) z obu stron na rumiano.
Kotlety pożarskie z pieczarkami
Do zmielonego mięsa dodałam stopione masło i żółtka.
Kotlety pożarskie z pieczarkami
Następnie dodałam ubite na sztywną pianę białko.
Kotlety pożarskie z pieczarkami
Wyrobioną masę połączyłam z usmażonymi pieczarkami.
Kotlety pożarskie z pieczarkami
Kotleciki usmażyłam na rozgrzanym oleju.