Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety schabowe z jajecznicą i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kotlety nadziewane jajecznicą są smaczne, łatwe do przygotowania i trochę inne od popularnych.

Kotlety schabowe z jajecznicą i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety schabowe z jajecznicą i boczkiem

 

  • 3 kotlety schabowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 3 duże jajka
  • 5 dag pieczonego boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki siekanego szczypioru
  • 1 łyżeczka przyprawy ziarenka smaku
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe z jajecznicą i boczkiem
Umyte mięso osuszyć i zbić tłuczkiem przez folię na bardzo cienkie. Oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posmarować musztardą, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. 2 jajka wlać do miski, dodać połowę przyprawy ziarenka smaku, roztrzepać. Dodać szczyptę pieprzu, pokrojony szczypior i boczek, wymieszać. Usmażyć jajecznicę na rozgrzanym maśle, ostudzić, wyłożyć na mięso. Złożyć na pół, boki mięsa zbić tłuczkiem lub spiąć wykałaczkami. Pozostałe 1 jajko wymieszać z jogurtem i resztą przyprawy. Kotlety oprószyć mąką, zanurzać w jajku i obtaczać w bułce tartej wymieszanej z płatkami śniadaniowymi . Rumienić na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Kotlety schabowe z jajecznicą i boczkiem
Jajka wymieszać z pokrojonym boczkiem i szczypiorem
Kotlety schabowe z jajecznicą i boczkiem
Mięso rozbić tłuczkiem przez folię na cienkie płaty
Kotlety schabowe z jajecznicą i boczkiem
Mięso z jajecznicą złożyć na pół i panierować
Kotlety schabowe z jajecznicą i boczkiem
Na rozgrzanym oleju rumienić na złoty kolor