Sposób przygotowania:
Kotlety schabowe z warzywami i serem
Umyte mięso osuszyć, zbić tłuczkiem, oprószyć sola i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Zawinąć i odłożyć do lodówki na pół godziny. Marchew i kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, wlać pól szklanki wody i gotować około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, oprószyć mąką, zagotować. Dodać surowe masło, osączony z zalewy groszek, wymieszać. Mięso posmarować chrzanem, oprószyć mąką, zanurzyć w jajku wymieszanych z maślanką i szczyptą soli, obtoczyć w bułce tartej. Rumienić na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Na usmażone kotlety nałożyć farsz z warzyw, ułożyć pokrojone plasterki żółtego sera i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Kotlety podawać z ziemniakami i surówką.