Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Doskonale danie na wszelkie uroczystosci w domu. Daje sie przygotowac wczesniej a potem tylko zapiec w piekarniku.

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami

 

  • 5 Kotletow schabowych
  • 250g pieczarek
  • 1 lyzka masla lub margaryny
  • dwie lyzki gestej smietany lub jak w moim przypadku dwie lyzki Mascarpone
  • Sol i pieprz
  • Przyprawy wg wlasnego gustu
  • Ser zolty ( ja uzylam Raclette )
  • Naczynie do zapiekania
  • ew. troche tluszczu do posmarowania dna naczynia

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami
Kotlety rozbic. Ulozyc w nasmarowanym naczyniu, przyprawic wg wlasnego gustu. Pieczarki oczyscic, pokroic. Wrzucic na roztopiony tluszcz w malym garnku, podusic ok.10 minut, przyprawic do smaku sola i pieprzem oraz dodac mascarpone lub gesta smietane. Wylozyc pieczarki rownomiernie na kazdy kotlet. Wstawic do piekarnika, zapiekac ok 20 minut. Po tym czasie wyciagnac i na kazdy kotlet polozyc plaster sera. Jeszcze raz zapiec az ser sie rozpusci. Temp. w piekarniku 200°C Podawac z ziemniakami lub ryzem i surowka.