Sposób przygotowania:
Kotlety wołowe zapiekane z ryżem
Umyte mięso zemleć w maszynce. Namoczoną wcześniej w wodzie bułkę wycisnąć i również przepuścić przez maszynkę. Dodać sól i pieprz według własnego smaku. Masę dokładnie wyrobić, formować zgrabne owalne kotleciki, obtaczać w bulce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Na spód ułożyć ugotowany w osolonym wrzątku ryż, na to kilka łyżek koncentratu pomidorowego, następnie ułożyć obsmażone kotlety, zalać śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem, zapiec w gorącym piekarniku.
Przed podaniem danie polać stopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Na spód ułożyć ugotowany w osolonym wrzątku ryż, na to kilka łyżek koncentratu pomidorowego, następnie ułożyć obsmażone kotlety, zalać śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem, zapiec w gorącym piekarniku.
Przed podaniem danie polać stopionym masłem i posypać posiekaną natką pietruszki.