cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 466]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Kotlety wołowe zapiekane z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

zapiekane kotlety wołowe

Kotlety wołowe zapiekane z ryżem

Składniki:

Kotlety wołowe zapiekane z ryżem

 

  • 500 g wołowiny,
  • 150 ml mleka,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 50 g żółtego sera,
  • 1 czerstwa bułka,
  • masło śmietankowe,
  • bułka tarta,
  • natka pietruszki,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 600-700 g ugotowanego ryżu,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kotlety wołowe zapiekane z ryżem
Umyte mięso zemleć w maszynce. Namoczoną wcześniej w wodzie bułkę wycisnąć i również przepuścić przez maszynkę. Dodać sól i pieprz według własnego smaku. Masę dokładnie wyrobić, formować zgrabne owalne kotleciki, obtaczać w bulce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju roślinnym z obu stron na złoty kolor.

    Naczynie do zapiekania wysmarować olejem. Na spód ułożyć ugotowany w osolonym wrzątku ryż, na to kilka łyżek koncentratu pomidorowego, następnie  ułożyć obsmażone kotlety, zalać śmietaną wymieszaną ze startym żółtym serem, zapiec w gorącym piekarniku.

    Przed podaniem danie polać stopionym masłem i posypać posiekaną  natką pietruszki.