Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Kotlety z kasza jeczmienna i wedlinka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kotleciki tak zasmakowaly mojej rodzince, ze zrobilam powtórke. Tym razem dodalam wedline, boczek i duzo pietruszki.

Kotlety z kasza jeczmienna i wedlinka

Składniki:

Kotlety z kasza jeczmienna i wedlinka

 

  • kasza jeczmienna - 2 szklanki,
  • cebula biala duza - 1,
  • pieczarki swieze - 6,
  • kawalek wedliny, np szynki - wedle upodobn, ok 80g,
  • kawalek bekonu - np wedzony lub gotowany - ok 60g,
  • jaja swieze - 4,
  • natka pietruszki - maly peczek,
  • czosnek - 2 zabki,
  • bulka tarta - 4 lyzki,
  • maka lub bulka do obtaczania.
  • smietana slodka - 3 lyzki,
  • olej do smazenia,
  • oliwa lub maslo - 3 lyzki.
  • sól, pieprz, maggie, cukier, vegeta, kolendra w proszku.

Sposób przygotowania:

Kotlety z kasza jeczmienna i wedlinka
Kasze ugotowac w/g zalecen na opakowaniu, nie zapominajac o soli i dodatku tluszczu podczas gotowania. Ostudzic. Wedline i czosnek drobno pokroic. Jaja roztrzepac. Cebule, natke, czosnek i pieczarki, obrac, umyc i osuszyc, a nastepnie bardzo drobno pokroic. Na patelni rozgrzac tluszcz i wrzucic cebule, pieczarki i czosnek. Dodac sól, odrobine cukru i pieprzu, smazy do miekkosci, na koniec dodac natke i wymieszac. Kasze pokruszyc rekoma, aby ponownie byla sypka. Dodac jaja, podsmazona cebulke z pieczarkami, czosnkiem i pietruszka, wedline z boczkiem, smietane, bulke tarta, maggie, vegete, pieprz, kolendre do smaku, wymieszac dokladnie. Z masy formowac owalne kotleciki, które obtaczac w mace i smazyc na rozgrzanym oleju - na glebokim tluszczu i dosc wysokim ogniu. Gdy kotlety podrumienia sie od spodu, ostroznie przelozyc je na druga strone i smazyc do zbrazowienia. Podawac na goraco, z sosem.

Rada: Kasze do kotletów lepiej jest ugotowac w nieco wiekszej lisci wody niz jest napisane na opakowaniu. Kasza jest wtedy wilgotniejsza.