wedith1

wedith1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Kovrizhka - Miodowe ciacho ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i szybkie ciasto o smaku miodowym z orzechami....... Przepis łączy ze sobą dwa ulubione rosyjskie składniki : miód i śmietana :)

Kovrizhka - Miodowe ciacho ze śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kovrizhka - Miodowe ciacho ze śmietaną

 

  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100g masła, lub margaryny (Kasia)
  • 2 łyżki miodu
  • młynek "przyprawa do dań słodkich" (skórka cytrynowa, kardamon, cynamon, goździki, mięta, kurkuma)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50 g zmielonych orzechów (włoskie, laskowe, migdały - wg uznania)

 

  • DODATEK:
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 1,5 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Kovrizhka - Miodowe ciacho ze śmietaną
Ubić białka z cukrem na pianę, dodać żółtka, mąkę wymieszanąz sodą oczyszczoną.

W rondelku rozpuscić masło, dodać miód i przpyprawę, ja dodatkowo dodałam cynamon (co za aromat!!!!) :)
Spienić masę, lekko schłodzić, dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.



Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, posypać zmielonymi orzechami, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni ok 15-20 minut.



Śmietankę wymieszać dokładnie z cukrem pudrdrem, podawać z ciastem w osobnym pojemniczku albo polane. PYCHA!!!
Kovrizhka - Miodowe ciacho ze śmietaną