krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Krajanka 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Krajanka 2

Składniki:

Krajanka 2

 

  • 40 dag mąki
  • 40 dag dżemu żurawinowego
  • 20 dag masła
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 2 czubate tyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • tabliczka gorzkiej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

Krajanka 2
Wrzuć do miski: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, migdaty, pokrojone masło, cukier puder, cynamon, goździki i jajka. Mieszaj mikserem, a gdy składniki się połączą, ręcznie zagnieć ciasto. Zawiń w folię. Wstaw na godzinę do lodówki. •Odłóż 1/3 ciasta, a resztą wylep natłuszczoną prostokątną blachę (30x40 cm). Posmaruj podgrzanym, przetartym przez sito dżemem. •Resztę ciasta cienko rozwałkuj. Pokrój w paski o szerokości 1,5 cm i ułóż z nich kratkę na cieście. Piecz 35 min w temp. 175°C. Ostudź. Pokrój na porcje. •Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Rozsmaruj na płaskim półmisku lub blasze do ciasta. Gdy ostygnie, zeskrob ją w grube wiórki i udekoruj nimi krajankę.