Sposób przygotowania:
Krajanka 2
Wrzuć do miski: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, migdaty, pokrojone masło, cukier puder, cynamon, goździki i jajka. Mieszaj mikserem, a gdy składniki się połączą, ręcznie zagnieć ciasto. Zawiń w folię. Wstaw na godzinę do lodówki. •Odłóż 1/3 ciasta, a resztą wylep natłuszczoną prostokątną blachę (30x40 cm). Posmaruj podgrzanym, przetartym przez sito dżemem. •Resztę ciasta cienko rozwałkuj. Pokrój w paski o szerokości 1,5 cm i ułóż z nich kratkę na cieście. Piecz 35 min w temp. 175°C. Ostudź. Pokrój na porcje. •Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Rozsmaruj na płaskim półmisku lub blasze do ciasta. Gdy ostygnie, zeskrob ją w grube wiórki i udekoruj nimi krajankę.