jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Krem brokułowo-serowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wyśmienita, gęsta i sycąca zupa z brokułów i sera z domieszką aromatycznego kopru i czosnku:)

Krem brokułowo-serowy

Składniki:

Krem brokułowo-serowy

 

  • 1 kg brokułów świeżych lub mrożonych
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 25-30 dag sera żółtego
  • kilka łyżeczek masła
  • kilka łyżek słodkiej śmietany
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krem brokułowo-serowy
Przyrządzić bulion z kostek warzywnych zagotowanych z wodą. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i podgotować w przygotowanym bulionie. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść i delikatnie podsmażyć na maśle, a później dodać do ugotowanych brokułów. Zupę ciągle podgrzewać na małym ogniu, dodając do niej starty na tarce żółty ser. Chwilę mieszać i odstawić, aby odrobinę przestygła, następnie zmiksować w blenderze. Na koniec dodać posiekany koperek, przyprawić pieprzem do smaku i ewentualnie dodać śmietankę. Można podawać z grzankami lub tostami.

Tagi:

sery ser brokuły