michal_b

michal_b

Starszy Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Krem z dyni i młodej marchwii z lawendą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krem marchwiowo - dyniowy, pierwszy raz jadłem w Paryżu, kilkanaście lat temu. Nigdy nie zapomnę tego jesiennego słońca nad Champs-Élysées i smaku kremu, pachnącego Francją. Dziś dzielę się z Toba przepisem na wyborny krem.

Krem z dyni i młodej marchwii z lawendą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krem z dyni i młodej marchwii z lawendą

 

Sposób przygotowania:

Krem z dyni i młodej marchwii z lawendą
Do wysokiego garnka wrzuć skrzydełka z kurczaka, ugotuj na nich delikatny bulion. Następnie wyciągnij mięso z garnka, dodaj marchewki, dodaj 1/2 łyżeczki cukru, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Gotuj młode marchewki 10 minut, następnie dołóż starty na tarce imbir i dynię w kostce i gotuj do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie dodaj lawendę, zblenduj całość i przecedź przez sito. Na koniec zagęść krem śmietanką i dodaj kilka pręcików szafranu. Podawaj z karmelizowaną gruszką, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Krem z dyni i młodej marchwii z lawendą
Krem z dyni i młodej marchwii z lawendą