Sposób przygotowania:
Krem z dyni z marchewką i jabłkiem
Dynię obrać, umyć,odważyć miąższ i pokroić go w kostkę. Wrzucić do garnka. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju, do zeszklenia. Czosnek drobno posiekać, obrane marchewkę i wydrążone jabłka pokroić. Dynię zalać bulionem, dodać marchew, podsmażoną cebulę, kostkę rosołową, vegetę, sól i zalać wodą, aby zakryła warzywa. Doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości wszystkich warzyw (ok 15 minut), dodać pozostałe przyprawy. Dodać czosnek i pokrojone jabłka, zagotować. Zmiksować blenderem, ew. doprawić do smaku. Podawać na gorąco z kleksem kwaśnej lub słodkiej śmietany.
anemon
Sarenka
Dziękuję serdecznie, choć po trosze kleks jest bardziej kleksem niż dekoracją ;)
msewka