Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Krem z pomidorów z grzankami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny krem z pomidorów na jesienne wieczory

Krem z pomidorów z grzankami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z pomidorów z grzankami

 

  • Składniki, 4 porcje
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 puszki pomidorów bez skórek
  • 500 ml bulionu jarzynowego
  • 1/2 jabłka
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( ja dodaje szczyptę cukru dla podkreślenia
  • 5 kromek chleba + łyżka oliwy + 2 ząbki czosnku

 

  • Można dodatkowo:
  • 1/4 szklanki jogurtu
  • można podać z drobnym makaronem lub ryżem, grzankami z bagietki

 

Sposób przygotowania:

Krem z pomidorów z grzankami
Przygotowanie warzyw: Cebulę, marchewkę oraz pół strączka papryki kroimy w kostkę i dusimy na maśle ok 15 minut ( do miękkości). Od czasu do czasu zamieszać. Najlepiej podsmażać w garnku "docelowym" żeby nie brudzić zbyt dużej ilości naczyń :) Do podduszonych warzyw dodajemy pół litra wody, bulion drobiowy ( nie jestem zwolenniczką kostek bo zawiera dużo glutaminianu sodu, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi) oraz dwie puszki pomidorów. Całość gotujemy ok 15 minut .Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko i gotujemy jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu miksujemy zupę za pomocą blendera i przyprawiamy do smaku. Przygotowanie grzanek: Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki ( trzeba uważać żeby nie przypalić bo będzie gorzkie). Na tak przygotowana patelnie dodajemy kostki chleba i smażymy do zarumienienia. Przepis zmodyfikowany pochodzi z bloga Kwestia Smaku
Krem z pomidorów z grzankami
Duszone na wymieszanej z masłem oliwie warzywa
Krem z pomidorów z grzankami
Dodatek pod koniec gotowania jabłka pokrojonego na cząstki
Krem z pomidorów z grzankami
Przygotowanie grzanek z czosnkiem - pycha
Krem z pomidorów z grzankami
Podsmażany na oliwie z oliwek chleb pełnoziarnistyz z czosnkiem i bazylią