Sposób przygotowania:
Krem z pomidorów z grzankami
Przygotowanie warzyw: Cebulę, marchewkę oraz pół strączka papryki kroimy w kostkę i dusimy na maśle ok 15 minut ( do miękkości). Od czasu do czasu zamieszać. Najlepiej podsmażać w garnku "docelowym" żeby nie brudzić zbyt dużej ilości naczyń :) Do podduszonych warzyw dodajemy pół litra wody, bulion drobiowy ( nie jestem zwolenniczką kostek bo zawiera dużo glutaminianu sodu, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi) oraz dwie puszki pomidorów. Całość gotujemy ok 15 minut .Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko i gotujemy jeszcze 5 minut. Po ugotowaniu miksujemy zupę za pomocą blendera i przyprawiamy do smaku. Przygotowanie grzanek: Chleb pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek pokrojony w plasterki ( trzeba uważać żeby nie przypalić bo będzie gorzkie). Na tak przygotowana patelnie dodajemy kostki chleba i smażymy do zarumienienia. Przepis zmodyfikowany pochodzi z bloga Kwestia Smaku
kołczu
Gosia85