Sposób przygotowania:
Kremowa pomidorowa ze świeżych pomidorówETAP 1:
Przygotowujemy bulion.
Mięso i warzywa myjemy. Marchewki i korzeń pietruszki obieramy.
Mięso wkładamy na dno garnka, wlewamy 1,5 l wody, dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, pieprz ziarnisty i czubatą łyżeczkę soli.
Podgrzewamy do zagotowania. Zdejmujemy szumy.
Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa, bulion przelewamy przez sito. Marchewkę kroimy w kostkę.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy pomidory. Pomidory myjemy, parzymy, zdejmujemy skórki.
Miąższ kroimy w kostkę. Soku nie wylewamy!
Cebulę kroimy w kostkę.
ETAP 3:
Pokrojoną cebulę smażymy na oleju.
ETAP 4:
Na patelnię z cebulą wrzucamy pokrojone pomidory i marchewkę, wlewamy sok z pomidorów.
Smażymy, aż pomidory będą miękkie.
Warzywa doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.
ETAP 5:
Warzywa z patelni dodajemy do bulionu, dodajemy koncentrat pomidorowy. Blendujemy.
Zupę ponownie podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę.
Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Przed podaniem zupę posypujemy natką pietruszki.