jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kremówka jesienna.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto biszkoptowe przełożone masą kremową i powidłami.

Kremówka jesienna.

Składniki:

Kremówka jesienna.

 

  • ciasto: 4 duże jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem: 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • pół szklanki posiekanych orzechów
  • kakao ciemne, fruktoza, czekolada rozpuszczalna do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kremówka jesienna.
Jaja ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy przesiany proszek do pieczenia, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wykładamy biszkopt do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem, posypujemy posiekanymi orzechami i pieczemy w piekarniku. Z mleka odlewamy szklankę, mieszamy z budyniami i mąką. Na mleku z dodatkiem cukru gotujemy budynie.Studzimy je (mieszając) po czym łączymy ze zmiksowanym masłem. Ciasto przekrawamy,smarujemy z powidłami, przekładamy masa kremową. Wycinamy szablony liści i kasztanów. Przykładając je na ciasto posypujemy posypki (kakao, cukier itd) przez sitko na szablon- dekoracje z liści. Przed podaniem wstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.