Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Kremówka z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto przełożone kremem budyniowym z dodatkiem kwaskowatej żurawiny.

Kremówka z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kremówka z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Kremówka z żurawiną
Ciasto: Mąkę wymieszać z solą , zetrzeć zimną margarynę dodać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować każdą przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w temp 200 stopni. Masa: 2 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem w pozostałym mleku rozmieszać budyń, jajka, mąkę pszenną ,ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka mieszać aż budyń zgęstnieje. Do ugotowanego budyniu wrzucić żurawinę, wymieszać i wylać na jedno upieczone ciasto , wyrównać powierzchnie i przykryć drugim ciastem. Odstawić do ostygnięcia i zimne posypać cukrem pudrem.
Kremówka z żurawiną
Z mąki , soli zimnej margaryny i śmietany wyrobić ciasto
Kremówka z żurawiną
2 szkl mleka zagotować z masłem i cukrem w 1 szkl mleka rozmieszać pozostałe składniki i wlać do gotującego sie mleka ugotować gęsty budyń.
Kremówka z żurawiną
Do budyniu dodać żurawinę wymieszać i wylać na ciasto
Kremówka z żurawiną
Budyń przykryć drugim ciastem , odstawić do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem