Sposób przygotowania:
Krokiety
Z mleka, maki, jajek robimy jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli i cukru. z masy na małej( znikomej) ilości oleju smażymy naleśniki- nie spiekajcie ich za mocno-najlepiej jak będą dosyć blade :). Odstawiamy naleśniki do wystygnięcia. Gotujemy kapustę dwa razy zmieniając jej wodę.Studzimy, mocno odciskamy i mielimy w maszynce. Mięso podsmażamy na smalcu wraz z przyprawami-papryką i pieprzem. Grzyby gotujemy a potem mielimy. Mieszamy mięso z kapustą i grzybami.Dosmaczamy sola, pieprzem, papryka oraz 1 paczką majeranku. Na każdy naleśnik nakładamy nieco masy kapuścianej-1-2 łyżki stołowe i składamy naleśnik. Najpierw zawijamy jeden bok na masę, potem przeciwny-powstał nam jakby rulon. teraz podwijamy końce-jeden i drugi na siebie. Ma nam powstać kwadrat. Jeżeli naleśniki były zbyt spieczone krokiet pęknie na zgięciu! Robimy nieco masy naleśnikowej (lub jeśli zostało z naleśników to wykorzystujemy ją). Każdy krokiet dokładnie obtaczamy w masie naleśnikowej a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębszym oleju- przynajmniej na 3 cm głębokości- na złoty kolor.
Podajemy do barszczu czerwonego na ostro. Jeżeli nam zostanie krokietów możemy je zamrozić w zamrażarce. Aby potem smakowały świetnie radzę odmrozić ja a potem znów podsmażyć krótko na głębszym oleju-będą znów pyszne i chrupiące.
Smacznego!!!
Podajemy do barszczu czerwonego na ostro. Jeżeli nam zostanie krokietów możemy je zamrozić w zamrażarce. Aby potem smakowały świetnie radzę odmrozić ja a potem znów podsmażyć krótko na głębszym oleju-będą znów pyszne i chrupiące.
Smacznego!!!