Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Krokiety ryżowo-grzybowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

smaczne danie na obiad czy kolację

Krokiety ryżowo-grzybowe

Składniki:

Krokiety ryżowo-grzybowe

 

  • 1 czubata szklanka ugotowanego na sypko ryżu,
  • 30-50 dkg grzybów leśnych mieszanych (podgrzybki, maślaki, kurki),
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek (może być suszony),
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 2 łyżki ziaren sezamu,
  • 3-4 łyżki mąki,
  • do smażenia: olej

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ryżowo-grzybowe
Cebulę obrać, drobno pokroić; grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju, przesmażyć cebulę, dodać grzyby, smażyć kilkanaście minut mieszając i odparowując nadmiar wody, przestudzić. W misce wymieszać ugotowany, zimny ryż, usmażone grzyby, wbić jedno jajko, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dobrze wyrobić. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dosypać nieco bułki tartej. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabierać porcje masy wielkości dużej garści, formować podłużne krokiety, obtoczyć w mące, w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmieszanej z sezamem. Kłaść na patelnię,na rozgrzany olej, smażyć na złoto-brązowo. Podawać na gorąco.