SUPERPRZEPIS

Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą

  • 9
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą Więcej zdjęć (5)

Pyszne drugie danie w zasadzie ,,za darmo", czyli z tego co nam zostaje po ugotowaniu zupy.

Składniki:

Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą

 

  • 6 czubatych łyżek mąki
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 6 wołowina gotowana z zupy ( szponder ) do krokietów będzie potrzeba 6 łyżek chudej mielonej
  • 1 cebula
  • 4 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • pieprz mielony
  • majeranek
  • olej z pestek winogron ( lub słonecznikowy )
  • mąka ziemniaczana do panierowania
  • bułka tarta do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą
Wołowinę ugotowaną w zupie z warzywami wyjąć i obrać z chrząstek, ścięgien, tłuszczy i kości.



Chude mięso zmielić w maszynce do mięsa lub Rozdrabniaczu Oddzielić potrzebną porcję na krokiety a resztę zamrozić .



Przygotować ciasto naleśnikowe z 2 jajek , mąki , proszku do pieczenia , mleka, wody mineralnej . 2 łyżek oleju słonecznikowego i szczypty soli . Wymieszać i odstawić na 15 minut by dojrzało.



Obrać i pokroić drobno cebule i podsmażyć je na 2 łyżkach oleju na złoto .



Wymieszać pokrojona drobno natkę, cebulę i mięso . Doprawić solą, pieprzem i majerankiem .



Średniej wielkości patelnię służącą tylko do smażenia naleśników postawić natłuszczoną olejem ( przetrzeć umoczonym w oleju pergaminem , pędzelkiem kuchennym lub jak tam kto to robi ) na gazie i mocno rozgrzać . Wlewać średniej pojemności chochelkę ciasta i obracając patelnią rozprowadzać je po całym dnie . Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony ( przewracać łopatką gdy ciasto zmatowieje i jest ścięte ). Zdjąć z patelni na talerz . Tak usmażyć wszystkie naleśniki . Na każdy kłaść 2 łyżki farszu . Zwijać w kopertę , rulonik , lub rurkę .



Panierować naleśniki w mące ziemniaczanej, jajku i bułce tartej. Podsmażyć na rumian bezpośrednio przed podaniem .



Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia .



Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad :

1)na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki



2)1 jajko na 10 naleśników ( jak ma być więcej dodać 2 - można brać 2 jajka a mniej mleka , można też brać pół na pół mleko i wodę gazowaną )



3)Na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka ( zależy od wielkości jajka )



4)Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany



5)Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu



6)Najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła ( łyżką ) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki ( bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli )



7)Inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników ( Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników . Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki .



8)Jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik , ani pół łyżki farszu nie zostanie .



9)Patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu ( wtedy nie przywierają )



10)Takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej , a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety.
Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą
Usmażyc 6 naleśników na średniej patelni
Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą
Nalładać farsz i rolowac naleśniki normalnie jak na inne krokiety
Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą
Panieraować zwiniete naleśniki w mące - jajku i tartej bułce
Krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron