goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Krokiety z kapustą i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W tym roku przygotowywałam je na Wigilię

Krokiety z kapustą i pieczarkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

 

  • ciasto naleśnikowe:
  • mąka 2 1/2 szklanka
  • mleko 2 szklanki
  • woda 1/2 szklanka
  • jajko 2 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • sól szczypta
  • cukier szczypta

 

 

  • jajko do panierowania
  • bułka trata do panierowania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i pieczarkami
Żółtka rozkłócamy z mlekiem. Następnie dodajemy wodę, mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier. Całość miksujemy, na koniec dodajemy ubitą z białek pianę. Delikatnie mieszamy. Smażmy tradycyjne naleśniki. Kapustę oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Kapustę drobno kroimy i podsmażamy razem z posiekaną cebulką. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podduszamy. Dodajemy je do kapusty. Farsz doprawiamy do smaku. Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy zaginając boki do środka. Panierujemy krokiety w rozkłóconym jajku, bułce tartej. Obsmażamy.
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Składniki na farsz kroimy dość drobno, doprawiamy
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Smażąc naleśniki na krokiety dajemy odrobinę ciasta więcej aby były one grubsze