goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami

 

  • NALEŚNIKI:
  • 2 szklanki mleko
  • 1/2 szklanka ciepła woda
  • 3 szklanki mąka pszenna
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka Sól
  • 2 łyżeczki cukier
  • 2 sztuki jaja
  • farsz:
  • 1 kg kapusta biała
  • 2 sztuki cebula
  • 2 garści grzyby suszone
  • masło 1 łyżka
  • Sól
  • pieprz
  • Panierka:
  • 2 sztuki jaja
  • 4 łyżki bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami
Składniki na ciasto łączymy i smażymy naleśniki. Namoczone na noc grzyby w dzień gotujemy. Następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy i kroimy w kostkę - podsmażamy na maśle. Kapustę dzielimy na części, gotujemy, studzimy i odciskamy. Całość mielimy w maszynce do mięsa. Składniki farszu mieszamy, podsmażamy, doprawiamy do smaku. Farszem smarujemy naleśniki, zawijamy i panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z obu stron.
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami
Grzyby mielimy w maszynce do mięsa, łączymy z kapustą
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami
Ugotowaną kapustę odciskamy i wraz z cebulą mielimy
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami
Składniki farszu łączymy, doprawiamy i podsmażamy
Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami
Krokiety panierujemy i odsmażamy na tłuszczu