madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Idealne krokiety do barszczu czerwonego.

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przyprawy uniwersalnej

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką i jednolitą konsystencję. Następnie na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju smażymy cienkie naleśniki. Farsz: kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, a następnie drobno kroimy. Pieczarki obieramy, a następnie również gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Kapustę oraz pieczarki łączymy ze sobą, dodajemy przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy. Na usmażone naleśniki nakładamy porcję farszu, składamy w kopertę. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami
Ze składników podanych na ciasto smażymy cienkie naleśniki.
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami
Ugotowaną kapustę kiszoną łaczymy z pieczarkami i dokładnie mieszamy.
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami
Na usmażone naleśniki nakładamy porcje farszu.
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami
Krokiety z farszem składamy w kopertę i panierujemy w jajku i bułce