Sposób przygotowania:
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami
Jajka wbić do miski, dodać sól i mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Rozprowadzić ciasto wodą, aż powstanie lejąca konsystencja. Odstawić ciasto na co najmniej 1/2h. Jeżeli po tym czasie ciasto będzie za gęste dodajemy odrobinę wody i dokładnie mieszamy. Patelnie nacieramy słoniną, wlewamy niewielką ilość ciasta na górze patelni, w jednym punkcie a następnie poruszając patelnią rozprowadzamy ciasto po dnie i smażymy naleśniki z obu stron. Kapustę płuczemy, a następnie dusimy na niewielkiej ilości oleju, doprawioną solą, pieprzem i liściem laurowym. Następnie wyjmujemy z kapusty liście laurowe i przepuszczamy ją przez maszynkę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy do niej pokrojone pieczarki, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i liśćmi laurowymi i całość dusimy do miękkości. Kapustę i pieczarki mieszamy ze sobą i tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki. Zwijamy je i następnie obtaczamy w mące, w rozbełtanych i przyprawionych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Smacznego!