Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Krokiety z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Złote i sycące krokiety z mięsem.

Krokiety z mięsem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z mięsem

 

  • Farsz:
  • gotowane i obrane mięso z 3 udek z kurczaka i 3 porji rosołowych
  • 2 cebule
  • jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek posiekanego szczypiorku

 

 

  • Ciasto:

 

  • szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 2 łyżki oleju

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem
Połączyć przy pomocy miksera wszystkie składniki ciasta, na patelni smażyć „na blado”cienkie naleśniki. Cebulę i czosnek posiekać w kostkę, zeszklić, przełożyć do miski. Mięso ugotowane i ostudzone obrać, przemielić maszynką do mięsa, połączyć z cebulą i czosnkiem, całość. Do masy dodać przyprawy, szczypiorek oraz jajko, wyrobić masę. Na naleśniku ułożyć łyżką porcję farszu i zawijać krokiety. Zanurzyć je w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej, smażyć na złoto.
Krokiety z mięsem
Farsz dokładnie wymieszać ze szczypiorkiem i przyprawami.
Krokiety z mięsem
Na naleśniku nałożyć porcję farszu do krokietów.
Krokiety z mięsem
Krokiety zawinać w rulony, tak aby farsz nie wychodził.
Krokiety z mięsem
Krokiety wypanierować w jajku i bułce tartej.