TheKajtex

TheKajtex

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 53]

Krokiety z mięsem i kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszny sposób na naleśniki

Krokiety z mięsem i kapustą

Składniki:

Krokiety z mięsem i kapustą

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju

 

  • Farsz:
  • 1 kg dowolnego, ugotowanego mięsa (może być z rosołu)
  • 1/2 kg kapusty kiszonej
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

 

  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta i jajko do panierowania

Sposób przygotowania:

Krokiety z mięsem i kapustą
Ciasto naleśnikowe:
Do garnka wbijamy 2 jajka i mieszamy je ze szczyptą soli. Następnie dodajemy mąkę, mleko i wodę i dokładnie mieszamy lub miksujemy. Powinniśmy otrzymać średniej gęstości masę, więc jeśli wydaje nam się, że ciasto jest za rzadkie lub za gęste należy dodać więcej mleka/wody lub mąki. Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju i ciasto gotowe jest do smażenia. Na rozgrzany na patelni olej wlewamy porcję ciasta i rozlewamy ją po całej patelni. Smażymy z obu stron, po czym zdejmujemy z patelni, dolewamy na nią niewielką ilość oleju i wlewamy następną porcję naleśnikową.
Farsz:
Ugotowane mięso mielimy. Kapustę dobrze płuczemy i gotujemy do miękkości, dodając kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Po ugotowaniu odcedzamy z wody i drobno kroimy. Dodajemy do mięsa. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na patelni, tak aby się zeszkliły. Dodajemy do mięsa i kapusty, wszystko mieszamy, przyprawiając solą i pieprzem.Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy jak krokiety.
Aby krokiety były bardziej chrupiące i miały złocisty kolor panierujemy je z jajku i bułce tartej i dopiero odsmażamy. Smacznego!