Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Krokiety z ziemniaków i pieczarek.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Krokiety podawać z dodatkiem sosu grzybowego i surówki.

Krokiety z ziemniaków i pieczarek.

Składniki:

Krokiety z ziemniaków i pieczarek.

 

 

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z ziemniaków i pieczarek.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić przecisnąć przez praskę, ostudzić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać drobno pokrojone pieczarki i usmażyć, ostudzić, połączyć z ziemniakami. Następnie dodać pokrojoną w drobną kosteczkę kiełbasę, jajko, mąkę, 2 łyżki bułki tartej i szczypiorek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wyrobić. Rękami formować podłużne krokiety, obtaczać w bułce tartej i smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.