e-jola1

e-jola1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zapiekanka z krokietów z kapustą i pieczarkami w kremowym sosie

Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym

 

  • 7 krokietów z kapustą i pieczarkami
  • 125g żółtego sera
  • 2 łyżki szczypiorku

 

Sposób przygotowania:

Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym
Krokiety przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek pokroić. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę, przesmażyć, nie rumieniąc. Następnie dodać zimne mleko i wodę. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje, stale mieszać. Dodać gałkę, przyprawę warzywną i pieprz ziołowy. Na koniec można doprawić solą i pieprzem. Sosem polać krokiety, posypać serem. Zapiec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C. Przed podaniem posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym
Krokiety przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu
Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym
Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić, dodać mąkę, mleko i wodę
Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym
Sos doprawić wg uznania i polać krokiety
Krokiety zapiekane w sosie beszamelowym
Wierch posypać serem. Zapiec ok. 30 minut w piekarniku