Krokiety ze szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przyrządzić krokiety ze szpinaku

Krokiety ze szpinaku

Składniki:

Krokiety ze szpinaku

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • 20 g.słoniny
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ze szpinaku
Mleko zmieszać z wodą.Mąkę przesiać,wsypać do miski,dodać jajka,sól i wlewać powoli mleko zmieszane z wodą,cały czas mieszając.Patelnie rozgrzać,smarować słoniną,wlewać cienką warstwą ciasto tak by było równomiernie na całej patelni.Smażyć z obu stron .Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu.Szpinak opłukać,sparzyć,odcedzić,ostudzić,zemleć razem z bułką (namoczoną w mleku i wodą)dodać margarynę,podsmażyć na małym ogniu,wymieszać z tartą bułką i żółtkami,doprawić do smaku.Usmażone naleśniki,układać na stolnicy tak aby jeden zachodził na drugi,nałożyć nadzienia ,zawinąć w rulon i pokroić w poprzek na kawałki.Panierować w rozmąconych jajkach i tartej bułce.Smażyć na mocno rozgrzanej patelni aż uzyska jasnozłoty kolor.