Sposób przygotowania:
Krokiety ze szpinakiem i rokpolem.
Ubić ciasto na naleśniki,dodając mąkę,jajka,mleko lub śmietankę, wodę gazowaną,aby ciasto wydzielało pęcherzyki powietrza podcz- -as smażenia,sól i cukier.Rozgrzać odrobinę masła na patelni,wlać porcję ciasta łyżką wazową,smażyć z obu stron z 2 min.Zsuwać na odwrócony talerz.Szpinak wyjąć i rozmrozić kilka godzin wcześniej lub też na parze.Ser pleśniowy wypakować,pokroić lub zetrzeć, zmieszać ze szpinakiem,doprawić pieprzem i solą,nadziewać placki naleśnikowe, zwijać w ruloniki lub w koperty. Obtaczać krokiety w jaju i bułce tartej,kłaść na rozgrzany olej na patelni.Smażyć na rumiano z obu stron,a ruloniki ze wszystkich z ok.5-8 min.Wyjąć łopatką cedzakową,odsączyć.Podawać danie na płaskich talerzach do zup czystych.