marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krokiety ze szpinakiem i rokpolem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szpinak rozmrozić,składniki na ciasto naleśnikowe ubić,naleśniki usmażyć,nadziewać szpinakiem i serem pleśniowym.Zwinąć,obtaczać i smażyć.

Krokiety ze szpinakiem i rokpolem.

Składniki:

Krokiety ze szpinakiem i rokpolem.

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka mleka lub śmietanki,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • łyżka soli,
  • łyżka cukru,
  • 20 dag.masła do smażenia naleśników.
  • Nadzienie:
  • 1 małe lub średnie opakowanie sera pleśniowego rokpola,
  • 150 g.mrożonego szpinaku,
  • bułka tarta,
  • pieprz mielony czarny lub biały,
  • jajo do obtaczania,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Krokiety ze szpinakiem i rokpolem.
Ubić ciasto na naleśniki,dodając mąkę,jajka,mleko lub śmietankę, wodę gazowaną,aby ciasto wydzielało pęcherzyki powietrza podcz- -as smażenia,sól i cukier.Rozgrzać odrobinę masła na patelni,wlać porcję ciasta łyżką wazową,smażyć z obu stron z 2 min.Zsuwać na odwrócony talerz.Szpinak wyjąć i rozmrozić kilka godzin wcześniej lub też na parze.Ser pleśniowy wypakować,pokroić lub zetrzeć, zmieszać ze szpinakiem,doprawić pieprzem i solą,nadziewać placki naleśnikowe, zwijać w ruloniki lub w koperty. Obtaczać krokiety w jaju i bułce tartej,kłaść na rozgrzany olej na patelni.Smażyć na rumiano z obu stron,a ruloniki ze wszystkich z ok.5-8 min.Wyjąć łopatką cedzakową,odsączyć.Podawać danie na płaskich talerzach do zup czystych.