Sposób przygotowania:
Królewiec
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i sodą. Dodać pokrojoną margarynę, miód i jajko - posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość kilku milimetrów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut na złoto brązowy kolor. Z drugą częścią postępujemy tak samo. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka ciągle ubijając. Do ubitych jajek wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie całość mieszamy. Biszkopt wylewamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Połowę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i mąką pszenną. Pozostałe mleko wlewamy do garnka dodajemy cukier, cukier waniliowy i margarynę - całość doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącego mleka wlewamy rozmieszane mąki i gotujemy budyń. Składanie ciasta: ciasto miodowe – połowa ciepłej masy – biszkopt – pozostała ciepła masa - ciasto miodowe. Przygotowujemy polewę kakaową, którą gotujemy z margaryny, cukru, kakao i mleka (kilka minut gotować). Polewę wylewamy na ciasto miodowe i posypujemy orzechami siekanymi. SMACZNEGO!
edytaha