Sposób przygotowania:
Królewskie
Zaczynamy od ciasta kruchego... A więc
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sodę. Dodajemy do tego miękką margarynę, miód, jajo i zagniatamy . Następnie jak już zagnieciemy ciasto dzielimy je na dwie części.
Teraz zajmiemy się dwiema blaszkami.
Natłuszczamy i wysypujmy bułką tartą w celu by nie przystało ciasto do blachy lub też wykładamy papierem do pieczenia.
Na blachę wykładamy ciasto.
Pieczemy w 175 stopniach na złoto.
Teraz kolej na BISZKOPT -
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy po jednym żółtku a następnie ( jak się wymieszją skąłdniki) dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
W blaszce po kruchym cieście pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut.
Biszkopt się piecze a my zróbmy KREM :) -
Wlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej mąkę ziemniaczaną i pszenną, po czym dokładnie mieszamy , aby nie było grudek.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Jak się zagotuje , wlewamy ze szklanki roztwór i szybko mieszamy aż zgęstnieje. Otrzymany budyń mieszamy mikserem , i dodajemy po łyżce margaryny.
Teraz musimy ułożyć odpowiednio ciacho ;)
a więc na sam spód idzie pierwszy placek ciasta kruchego. Na to dajemy połowę kremu budyniowego i nakładamy na ten krem biszkopt. Teraz smarujemy biszkopt pozostałym kremem budyniowym i przykrywamy drugim plackiem kruchym.
Na placek kruchy przygotujmy czekoladową polewę :
a więc składniki wszystkiego dodajemy do małego rondelka , cały czas mieszając czekamy aż się zagotuje :)
Wystudzony placek kruchy polewamy goraca polewą czekoladą:)
Ja to osobiście czasami posypuję posypką kolorową;)
Smacznego
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sodę. Dodajemy do tego miękką margarynę, miód, jajo i zagniatamy . Następnie jak już zagnieciemy ciasto dzielimy je na dwie części.
Teraz zajmiemy się dwiema blaszkami.
Natłuszczamy i wysypujmy bułką tartą w celu by nie przystało ciasto do blachy lub też wykładamy papierem do pieczenia.
Na blachę wykładamy ciasto.
Pieczemy w 175 stopniach na złoto.
Teraz kolej na BISZKOPT -
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy po jednym żółtku a następnie ( jak się wymieszją skąłdniki) dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
W blaszce po kruchym cieście pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut.
Biszkopt się piecze a my zróbmy KREM :) -
Wlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej mąkę ziemniaczaną i pszenną, po czym dokładnie mieszamy , aby nie było grudek.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Jak się zagotuje , wlewamy ze szklanki roztwór i szybko mieszamy aż zgęstnieje. Otrzymany budyń mieszamy mikserem , i dodajemy po łyżce margaryny.
Teraz musimy ułożyć odpowiednio ciacho ;)
a więc na sam spód idzie pierwszy placek ciasta kruchego. Na to dajemy połowę kremu budyniowego i nakładamy na ten krem biszkopt. Teraz smarujemy biszkopt pozostałym kremem budyniowym i przykrywamy drugim plackiem kruchym.
Na placek kruchy przygotujmy czekoladową polewę :
a więc składniki wszystkiego dodajemy do małego rondelka , cały czas mieszając czekamy aż się zagotuje :)
Wystudzony placek kruchy polewamy goraca polewą czekoladą:)
Ja to osobiście czasami posypuję posypką kolorową;)
Smacznego