Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Królewskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast budyniu zrobionego samemu, można zrobić gotowy z torebki.

Królewskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Królewskie

 

  • Kruche ciasto :

 

 

  • Biszkopt :

 

 

  • Krem :

 

 

  • Polewa:

 

  • 15 dkg margaryny lub masła
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Królewskie
Zaczynamy od ciasta kruchego... A więc
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sodę. Dodajemy do tego miękką margarynę, miód, jajo i zagniatamy . Następnie jak już zagnieciemy ciasto dzielimy je na dwie części.
Teraz zajmiemy się dwiema blaszkami.
Natłuszczamy i wysypujmy bułką tartą w celu by nie przystało ciasto do blachy lub też wykładamy papierem do pieczenia.
Na blachę wykładamy ciasto.
Pieczemy w 175 stopniach na złoto.

Teraz kolej na BISZKOPT -
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy razem z cukrem na sztywno, pod koniec dodajemy po jednym żółtku a następnie ( jak się wymieszją skąłdniki) dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
W blaszce po kruchym cieście pieczemy w 180 stopniach ok 25 minut.

Biszkopt się piecze a my zróbmy KREM :) -
Wlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej mąkę ziemniaczaną i pszenną, po czym dokładnie mieszamy , aby nie było grudek.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Jak się zagotuje , wlewamy ze szklanki roztwór i szybko mieszamy aż zgęstnieje. Otrzymany budyń mieszamy mikserem , i dodajemy po łyżce margaryny.

Teraz musimy ułożyć odpowiednio ciacho ;)
a więc na sam spód idzie pierwszy placek ciasta kruchego. Na to dajemy połowę kremu budyniowego i nakładamy na ten krem biszkopt. Teraz smarujemy biszkopt pozostałym kremem budyniowym i przykrywamy drugim plackiem kruchym.

Na placek kruchy przygotujmy czekoladową polewę :

a więc składniki wszystkiego dodajemy do małego rondelka , cały czas mieszając czekamy aż się zagotuje :)
Wystudzony placek kruchy polewamy goraca polewą czekoladą:)

Ja to osobiście czasami posypuję posypką kolorową;)

Smacznego
Królewskie
Etap 1