zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 720]

Królik duszony - również z szybkowaru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Tak samo można zrobić w szybkowarze , czas duszenia skracamy do 35 minut

Królik duszony - również z szybkowaru

Składniki:

Królik duszony - również z szybkowaru

 

 

  • kawałki królika około 1kg ( nogi i cząber)

 

 

 

 

  • 1/2 kostki z liściem laur. i zielem ang.

 

  • papryka w proszku słodka - 2 łyżki

 

  • wegeta - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Królik duszony - również z szybkowaru
Kawałki królika przyrumienic` na maśle.

Przełożyc` do naczynia żaroodpornego ( razem z tłuszczem z opiekania)

dodać pokrojony w plasterki czosnek , kostkę rozkruszyć po mięsie , posypać papryką i wegetą , polać oliwą z oliwek i około 50 ml wody (1/4 szk.)
naczynie przykryć

wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200o C, i dusić` około 2 godz.

w połowie duszenia , mięso obrócić` na drugą stronę

powstałym z pieczenia sosikiem ,polecam polać ziemniaki..pycha!

Tagi:

mięso danie