Królik ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Rozkruszony listek laurowy wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, łyżeczką soli i kilkoma szczyptami pieprzu.

Królik ze śliwkami

Składniki:

Królik ze śliwkami

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królik ze śliwkami
Rozkruszony listek laurowy wymieszać z rozmarynem, tymiankiem, łyżeczką soli i kilkoma szczyptami pieprzu. Oczyszczonego i pokrojonego na porcje królika natrzeć przyprawami, ułożyć w misce, skropić octem lub winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnego dnia umyć śliwki, zalać wodą, pozostawić na godzinę. Boczek pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na wolnym ogniu. Gdy się zrumieni, wyjąć plasterki, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć kawałki królika, przełożyć do rondla, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, boczek, podlać marynatą i koniakiem, oprószyć solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i włożyć do duszącego się królika. Po godzinie dodać wydrylowane śliwki i dusić jeszcze 20 minut. Dodać śmietanę, wymieszać z sosem, zagotować. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Gotową potrawę ułożyć na półmisku, posypać posiekana natką pietruszki, udekorować sałatą. Podawać z frytkami lub ugotowanym na sypko ryżem oraz z surówkami, np. z selera z orzechami włoskimi i czerwonej kapusty.