motylek123

motylek123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 60]

króweczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krówczka , tylko bez czarnych kropek ! Pychota .

króweczka

Składniki:

króweczka

 

 

  • Składniki
  • Na ciasto
  • kruche:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kostki masła lub margaryny
  • cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka śmietany w razie gdyby ciasto było za gęste

 

 

  • Krem śmietanowy:
  • śmietanka kremówka 500 ml
  • cuker waniliowy

 

 

 

  • Wierzch:
  • paczka herbatników
  • pół kostki masła
  • kilka łyżek mleka
  • gorzka czekolada

 

  • 30-40 dag krówek

Sposób przygotowania:

króweczka
Połączyć wszystkie składniki
ciasta kruchego, zagnieść, wyłożyć na blaszkę i upiec w temp ok 175 stopni.

Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy krem śmietanowy. Najpierw rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej cukier waniliowy, śnieżkę w proszku i łyżkę cukru pudru. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy. Krem śmietanowy wykłądamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy herbatniki.

Polewa krówkowa: roztapiamy pół kostki masło z mlekiem, wrzucamy krówki i czekamy aż się się całkowicie rozpuszczą. Gotową polewą smarujemy herbatniki. Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Zamiast gorzką czekoladą możemy krówkę posypać orzechami.

Smacznego!!:-)