zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Krucha szarlotka Zubr3'a

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne ciasto, które nie może się nie udać.

Krucha szarlotka Zubr3'a Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krucha szarlotka Zubr3'a

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 3 łyż śmietany
  • 1 szkl cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • Nadzienie jabłkowe:
  • 1 kg jabłek
  • 3 - 4 łyż cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Ponadto:
  • 3 białka
  • 1/2 szkl cukru
  • szczypta soli
  • kisiel

Sposób przygotowania:

Krucha szarlotka Zubr3'a
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól i margarynę, siekamy nożem. Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. 1/3 część ciasta wkładamy do zamrażalki na ok 30 minut. Pozostałym ciastem wylepiamy dno wyłożony folią aluminiową blachy. Jabłka ścieramy na tarce, dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy. Jabłka wykładamy na ciasto. Białka ubijamy z solą, cukrem na sztywną, dodajemy kisiel i dokładnie mieszamy. Pianę wykładamy na jabłka. Pozostałe cisto ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok 1 godzinę. Smacznego!
Krucha szarlotka Zubr3'a
Dokładnie i szybko zagniatamy kruche ciasto.
Krucha szarlotka Zubr3'a
Starte jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.
Krucha szarlotka Zubr3'a
Pianę ubijamy na sztywną z solą, cukrem i kisielem.
Krucha szarlotka Zubr3'a
Wierzch ciasta posypujemy strtym ciastem.