slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Krucha tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne ciasto z jabłkami w formie tarty. Tarta z jabłkami pięknie się prezentuje oraz super smakuje. Polecam jako deser do kawy lub herbaty. Tarta jest dość szybka oraz prosta w przygotowaniu.

Krucha tarta z jabłkami

Składniki:

Krucha tarta z jabłkami

 

 

  • nadzienie: 500 g jabłek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kisiel cytrynowy w proszku
  • oraz forma do tarty o średnicy 18 cm

Sposób przygotowania:

Krucha tarta z jabłkami
Z mąki orkiszowej, kukurydzianej, masła, śmietany, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto kruche i wylepiamy nim foremkę (+ robimy 2 kształty liści do ozdoby).Wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Ścieramy jabłka na tarce jarzynowej i przekładamy je do miseczki. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy. Następnie do owoców dodajemy miód, cynamon i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy kisiel w proszku i mieszamy. Wyjmujemy spód ciasta z lodówki i nakładamy jabłka, wyrównujemy i na górze układamy kruche "liście". Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. 

Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.