blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Kruche ciasto z nadzieniem nugatowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetne ciasto z niespodzianka o smaku nugatowym.

Kruche ciasto z nadzieniem nugatowym

Składniki:

Kruche ciasto z nadzieniem nugatowym

 

 

  • Nadzienie:
  • 300 g orzechów mieszanych
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g cukru
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • 3 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
  • żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • mąka do podsypania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto z nadzieniem nugatowym
Kruche ciasto przygotować przepisu wg. mojego przepisu(link poniżej) zamieniający tylko składniki. Połowę ciasta rozwałkować. Tortownicę wysmarować tłuszczem, spód i boki wyłożyć ciastem, wstawić do lodówki. Orzechy posiekać. Cukier wsypać do rondla, zrumienić, dodać i orzechy, śmietanę, owoce i miód, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Kruche ciasto w tortownicy posmarować galaretką, rozłożyć nadzienie nugatowe do 3/4 wysokości ciasta, wystające ciasto przykleić do nadzienia. 1/2 ciasta rozwałkować, z części wyciąć kieliszkiem 23 okrągłe placuszki, pozostałe ciasto rozłożyć na nadzieniu nu-gatowym. Brzegi ponacinać widelcem, wokół ułożyć placuszki. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Ciasto piec przez 55 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć cukrem pudrem.

Kruche ciasto:
https://gotujmy.pl/ciasto-kruche,przepisy-ciasta-przepis,130547.html